Рулет з маком

 Рулет з маком я роблю не тільки на Пасху. Це універсальний терапевтичний ритуал, який допомагає впоратися із тривогою і приготувати для родини смачний пиріг. На жаль, моя улюблена кулінарна книга, що належала ще моїй прабабусі, залишилась вдома. Але, дякуючи інтернету, я знайшла її цифровий варіант, тому улюблені рецепти знову зі мною.

Рецепт із книги наводжу із моїми правками: зменшила кількість цукру вдвоє (і взагалі замінила цукрозамінником) і замість свіжих дріжджів використовувала сухі для несолодкого тіста.

Рулет з маком у розрізі


Рулет із маком (2 шт.):

Тісто:
3,5 стклянки борошна
1 склянка молока
2 яйця
2 столові ложки масла (50 г)
0,5 склянки цукру
1 ч.л. солі
30 г свіжих дріжджів або 1 ст.л. сухих
1 ч.л. ванільної есенції
1 жовток

Начинка:
2 склянки маку
0,5 склянки цукру
50 г родзинок
50 г масла
1 білок


1 склянка = 250 мл

Якщо ви використовуєте свіжі дріжджі, то розведіть їх із теплим молоком (37 градусів), ложкою борошна і ложкою цукру. І дочекайтесь, як вони "розійдуться" (почнуть з'являтися бульбашки хвилин через 20). 

Я використовувала сухі дріжджі і змішала спочатку їх із борошном, як написано на упаковці, і дала постояти 10 хвилин. Борошна може піти менше, тому я одразу насипала 3 склянки, а потім потроху додавала ще, коли місила тісто. Але вцілому в мене пішло менше, ніж сказано в рецепті.

Окремо підігріла молоко, щоб воно було ледь тепле на дотик, і змішала всі інші інгредієнти, окрім масла. Об'єднала все разом і вимісила тісто 8 хв, доки воно стало гладеньке, а вже потім додала масло кімнатної температури, нарізане кубиками, і вимісила все до рівної блискучої текстури. 

Накрило тісто в місці рушником і поставила підходити в духовку із увімкнутою лампочкою та кастрюлькою з теплою водою на нижньому рівні. 

Тим часом запарила мак окропом і дала йому постояти 20 хвилин. Злила воду через сито з марлею і дала охолонути. Окремо запарила родзинки і через 20 хвилин промила.

Мак перемолола блендером до утворення білого молочка. У перемолоту масу додала цукор, родзинки і збитий білок.

Тісто підходило близько 1 години. Розділила його на дві частини, змазала робочу поверхню олією і розкотала тісто тонким шаром. Виклала начинку, залишаючи краї пустими, і закрутила рулети.

Тісто для рулету з маком із начинкою перед закручуванням

Відправила їх підходили на 1,5 години. Рулети мають максимально підрости до того, як їх ставити в духовку, інакше вони потріскаються. Мої ніби підросли ого-го, та один все одно потім тріснув збоку 😕

Два рулети з маком перед випіканням

Змастила верх рулетів жовтком, змішаним із чайною ложкою молока, і дала постояти 5 хвилин. Випікала в розігрітій до 180 градусів духовці близько 1 години, але треба дивитись на кожну духовку індивідуально.

Два рулети з маком після випікання

Дала рулетам охолонути під рушником, а потім нарізала на шматочки.

Начинка в принципі тримається купи, завдяки білку, але можна було б покласти більше білків.

А взагалі, рулети вийшли божественні! 💛

Рулет із маком у розрізі на дощечці






Коментарі