Пасха 2020

Вирішила записати цьогорічний рецепт пасок, бо вони вийшли смачними, а пекла я за цим рецептом вперше. І щоб не шукати заново наступного року, хай це буде тут записано. Загалом рецепт взято із моєї улюбленої кулінарної книжки 1959 року, а ідею з апельсиновою цедрою підгледіла в Євгена Клопотенка і трохи модифікувала, на зразок рецепту штолена.


Паска на вершках
- борошно 5 склянок (близько 800 г)
- вершки 1,5 склянки (брала 10%)
- масло вершкове 1 склянка (близько 250 г)
- цукор-пісок 1 склянка
- жовтки 8 шт.
- родзинки 0,5 склянки
- цедра з одного апельсина + сік із 1/2 апельсина
- 1 ст.л. міцного алкоголю (віскі)
- сіль 1 ч.л.
- дріжжі 100 г
- ванільний цукор 1 пак.

Глазур
- 1 білок
- 1 склянки цукрової пудри
- 8-10 крапель лимонного соку

Підготовчий етап: За добу до випікання промити родзинки, змішати із натертою апельсиновою цедрою, додати апельсиновий сік і алкоголь, накрити кришкою і залишити в холодильнику.
  1. В підігрітих вершках розвести дріжжі та половину усієї кількості борошна, поставити опару в тепле місце.
  2. Доки опара підіймається, розтерти жовтки із цукром і додати розтерте добіла масло (робила це все блендером, вийшла дуже пишна суміш світло-жовтого кольору).
  3. Коли опара буде готова (хвилин через 40), до неї додають перетерті жовтки із маслом і родзинки з цедрою. Масу добре вімішують, додають сіль, ванільний цукор і борошно, яке залишилось. Вимішувати тісто треба довго (близько 30 хв.), щоб воно набрало достатню кільксть повітря і дріжжі гарно попрацювали. 
  4. Тісто залишають в теплому місці підійти на 60-80 хв до збільшення в об'ємі у два рази. Після цього тісто ще раз обминають на столі і вдруге залишають підійти у теплому місці.
  5. Тісто розкладають по формам (намазаним маслом) на 1/3 об'єму і ставлять підходити ще на 60-80 хв.
  6. Випікати відповідно до можливостей вашої духовки. В мене маленька електрична духовка, тому я брала найменші форми (буквально як на порційні булочки) і все одно моя духовка погано розподіляє тепло, підрум'янились паски не рівномірно :(
Готові пасочки треба викласти на рушник і дати їм охолонути. Потім приготувати глазур, збиваючи білок із цукровою пудрою (додавати поступово) і наприкінці додати лимонний сік. 




 Також у нас були наші традиційні сімейні крашанки за секретним рецептом мого чоловіка.







Коментарі